Inhoud & planning

Hieronder vindt u een overzicht van de inhoud van de cursus Oirschotlogie. Op 7 maart 2020 zal een nieuwe cursus van start gaan.

Inleiding en rondleiding door het centrum van Oirschot

Inleiding en rondleiding door het centrum van Oirschot

VVV-gids Frans van Haaren vertelt, al rondlopend door het centrum van Oirschot, de cursisten over de geschiedenis van het dorp. In deze inleidende rondleiding worden alle onderwerpen die verderop in de cursus aan bod komen, kort aangestipt. Van Haaren verzorgt al ruim tien jaar rondleidingen door het dorp.

Historie en bestuur

Historie en bestuur

In de historische raadskelder van Oirschot vertelt Anton Neggers over de historie van Oirschot. Hij bespreekt de hoogtijdagen van het dorp en de neergang vanaf de achttiende eeuw. Daarnaast gaat hij dieper in op de bestuurlijke geschiedenis van het dorp. Neggers is als genealoog en regionaal historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van Oirschot en Best. Hij is voorzitter van heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot.

Dorpsontwikkeling en architectuur

Dorpsontwikkeling en architectuur

Oirschot biedt verschillende bijzondere architectonische objecten. Aan de hand van foto’s en voorbeelden neemt docent Frans Adriaanse cursisten mee in de ontwikkeling van het dorp. Hij vertelt hoe langzaam maar zeker Oirschot eruit kwam te zien zoals het nu is. Adriaanse is architect en voorzitter van de Stichting Behoud Erfgoed Oirschot.

De Beerzen

De Beerzen

In het Oude Kerkje in Middelbeers vestigt Jan van Vroenhoven de aandacht op De Beerzen. Oostelbeers, Westelbeers en Middelbeers zijn belangrijke kernen in de gemeente Oirschot en Van Vroenhoven gaat daarom verder in op hun bestaansgeschiedenis. Van Vroenhoven is oprichter van heemkundekring Den Beerschen Aard, waarvan hij ook 25 jaar voorzitter was.

Natuur en landschap

Natuur en landschap

Voor deze les is het van belang dat cursisten hun jas en een kussentje meebrengen, want Jack van Nunen gaat per huifkar met de cursisten door het buitengebied van Oirschot. Daar legt hij uit hoe het landschap in onze gemeente is gevormd en hoe het beïnvloed werd en wordt door de mens. Daarbij ligt de focus vooral op het landschap, maar ook flora en fauna komen aan bod. Jack is bijna 25 jaar natuurgids bij IVN Oirschot. Hij geeft daar diverse cursussen en is lid van Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot.

Religieus erfgoed

Religieus erfgoed

Op de geboortegrond van Oirschot, in het Mariakerkje (Boterkerkje), doceert Wim van den Biggelaar over het religieus erfgoed in de gemeente. Daarin staan de twee kerken in Oirschot centraal. Van den Biggelaar is bouwkundig geschoold en VVV-gids.

Industrieel erfgoed

Industrieel erfgoed

Het historische proeflokaal van bierbrouwerij Vandeoirsprong is de plaats van handeling voor een presentatie van Arthur de Vries over het industrieel erfgoed in de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan de nu nagenoeg verdwenen meubelindustrie. Arthur was gedurende acht jaar voorzitter van Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot en actief betrokken bij OTO (vereniging Old Timers Oirschot). Daarnaast was hij directielid van het Heerbeeck College in Best.

Oirschots dialect en volksverhalen

Oirschots dialect en volksverhalen

In het historische Café Vingerhoeds vertellen Alda van de Ven en Leon Vingerhoeds over het Oirschotse dialect. De lezing wordt grotendeels gehouden in het ‘plat Orskots’. In deze lezing zijn ook verschillende volksverhalen opgenomen die een belangrijke rol speelden in Oirschot.